De gulden regel

Onlangs las ik ergens dat een mens eigenlijk niets beters kan doen dan de woorden die Jezus in de evangeliën spreekt, steeds weer opnieuw te overwegen. Door er zo constant mee te om te gaan in alle omstandigheden van ons leven, krijgen ze steeds meer diepte. Maar het zal jou wel net zo gaan als mij: zulke dingen lees je, en je denkt even dat er veel inzit, – en dan vergeet je ze weer. Vandaar dat ik voor jou, maar minstens net zo zeer voor mijzelf, deze keer zo’n woord van Jezus heb uitgezocht. Het staat in Matteüs 7 vers 12:

Behandel anderen dus steeds zoals je zou willen dat ze jullie behandelen. Dat is het hart van de Wet en de Profeten.

Het hart van de Wet en de Profeten, dus hier gaat het om. Dit is de kern van de zaak. Je zou bijna zeggen: “Nou, dat is goed te overzien. Dat gaat me wel lukken.” Maar dan komt dat steeds weer opnieuw overwegen, die woorden steeds weer vergelijken met je eigen leven. En dan steeds weer merken dat het alweer niet gelukt is.

En toch begrijpen we allemaal het enorme belang van deze regel. Als iedereen zo gaat leven, gaat de wereld er heel anders uitzien. Dit woord van Jezus wordt dan ook al minstens vier eeuwen de Gulden Regel genoemd, of in het Engels de Golden Rule. Als je Wikipedia er eens op naslaat, zul je zien dat deze regel in alle mogelijke godsdiensten en filosofieën over de hele wereld terug te vinden is. Kennelijk heeft Jezus iets verwoord dat alle mensen met elkaar zou kunnen verbinden – als het ons tenminste zou lukken ernaar te leven.

En ernaar leven begint met er steeds over nadenken, steeds oplettender in de spiegel kijken, en jezelf steeds opnieuw kritisch ondervragen. Heb ik vandaag die ander werkelijk behandeld, zoals ik zou willen dat hij of zij mij behandelt? Het woord van Jezus is makkelijk te begrijpen, maar leren te doen wat Hij zegt – dat vraagt levenslang oefenen. Daar kunnen we deze week mee beginnen!

Adriaan van Oosten