Gregoriaans Getijdenkoor St. Jan zingt Adventsvespers

Gregoriaans Getijdenkoor St. Jan zingt Adventsvespers in de St. Janskerk in Zutphen en St. Willibrorduskerk in VierakkerOok dit jaar zingt het Gregoriaans Getijdenkoor St. Jan weer de Vespervieringen in de Adventstijd onder leiding van onze dirigent Jeroen Pijpers. 

In de Vespers, in het latijn gezongen, komt de verwachting naar het nieuwe Licht met Kerstmis in prachtige teksten, psalmen en hymen tot uiting. Het is een moment rondom de zonsondergang, dat het licht in onze wereld afneemt en men de lichten ontsteekt. Voor de adventstijd geldt dat eens temeer; de dagen worden korter en de behoefte naar nieuw licht neemt toe en het vormt tevens een moment van meditatieve bezinning, heroriëntatie en gebed.

De aloude Gregoriaanse gezangen geven de teksten twee extra elementen; klank, die de luisteraar uit zijn dagelijkse beslommeringen leidt en stilte. Een stilte waarin onze behoefte in deze warrige tijd naar nieuw licht overwogen wordt.

 De Vespers zijn – naast de Lauden in de ochtend – de belangrijkste gezangen van de dagelijkse getijden. Ze worden gebeden bij het overgaan van de dag naar de avond wanneer de lichten worden ontstoken.

Met deze Vespers voorafgaand aan kerstmis en de Getijdenvieringen rond Pasen, Pinksteren en Mariafeesten wil het Gregoriaans Getijdenkoor St. Jan het kostbare erfgoed van het Gregoriaans bewaren.

Door deze teksten te zingen in onze tijd, zoals zoveel anderen het vóór ons eeuwen lang deden, wordt het een gebed van alle tijden. Een stukje eeuwigheid in het nu. Het Gregoriaans kent daarnaast een kracht van uitdrukking – vooral door de eenheid van tekst en muziek – die in moderne talen maar moeilijk is terug te vinden. De sfeer van gebed, meditatie en bezinning past daarom goed bij dit kerkelijk avondgebed.

De Advents Vespers worden gehouden in de St. Janskerk te Zutphen op de 4 adventszondagen 28/11 – 5/12 – 12/12 en 19/12. Aanvang 16.30 uur. Tevens zullen wij op zaterdag 27/11 en 11/12 de Advents Vespers zingen in de St. Willibrorduskerk in Vierakker aanvang 17.00 uur.