Middagpauzedienst

Een kwartiertje voor God in de middagpauzedienst

In de drukke Beukerstraat middenin de stad staan elke donderdag vanaf kwart voor twaalf de deuren van de lutherse kerk wijd open. Het bord voor de kerk nodigt voorbijgangers uit om binnen te komen voor de middagpauzedienst. Het is nog stil in de kerk. Alleen het geroezemoes van winkelende mensen en verre draaiorgelmuziek klinkt op de achtergrond. De Paaskaars brandt, een enkeling zoekt een plekje om de gedachten even rustig te laten gaan, of in stilte te mediteren. Om twaalf uur begint een kwartiertje orgelmuziek. De klanken van het Lohmanorgel dwarrelen door de open deuren naar buiten en dat trekt weer mensen aan. Soms verbazing, dat hier een kerkje is. Soms een liefhebber van orgelmuziek, die het orgel wil bekijken. En ook mensen die na het doorknippen van de vaak drukke week even op adem willen komen met een lied, een lezing, een gebed.

Aan de wekelijkse middagpauzediensten werken voorgangers, organisten en vrijwilligers van bijna alle kerken en geloofsgemeenschappen van Zutphen en omgeving mee. Regelmatig is er een extra muzikale bijdrage van een zanger of fluitist. De liturgie is van een vast concept, maar natuurlijk heeft elke voorganger zijn of haar eigen inbreng vanuit ieders religieuze traditie. Twee gastvrouwen of gastheren uit de werkgroep die de middagpauzediensten organiseert, zorgen ervoor dat de deuren open gaan en verwelkomen de kerkbezoekers. De middagpauzediensten worden al meer dan dertig jaar wekelijks gevierd in de lutherse kerk. Tot de opheffing van de Zutphense Raad van Kerken viel de werkgroep hieronder en is daarna zelfstandig verder gegaan, zij het met de onontbeerlijke steun van geleverde menskracht en giften van de plaatselijke kerken.

In een tijd als deze waarin de ene crisis de andere opvolgt, waarin we zo makkelijk worden meegesleurd in de race om snel en meer, waarin we bestookt worden door vragen die ons diepste bestaan raken, blijven spirituele pleisterplaatsen onmisbaar. Al is het maar voor een uurtje of een kwartiertje op de donderdagmiddag…. U bent van harte welkom!

Welke voorganger en organist er op een bepaalde donderdag zijn vindt u in de agenda.