Op de markt in Zutphen vallen ook de kerkmuren weg

‘Op de markt in Zutphen vallen ook de kerkmuren weg’ is een zin die door mijn gedachten schoot bij het lezen van een artikel in NRC afgelopen dinsdag met de titel ‘Op de camping in Yerseke vallen ook de kerkmuren weg’. Een gedachten-experiment: wat verbindt de camping in Yerseke met de markt in Zutphen?

Het artikel is onderdeel van een serie waarin NRC verhaalt over het verblijf van zo’n 80 Oekraïners op camping Zon & Zee. NRC volgt de camping, het dorp en de Oekraïners. In dit artikel wordt de blik gericht op het wegvallen van kerkmuren in een situatie waarin een omstandigheid maakt dat een leefgemeenschap voor een bijzondere uitdaging wordt gesteld. Het hoeft niet veel moeite te kosten om je een voorstelling te maken van iets wat jouw leefomgeving – in kleiner of groter verband – uit balans kan brengen. Iets dat zich voordoet als ‘onbekend’ en een nieuwe uitdaging vormt.

Wat direct opvalt is de positieve toon in het artikel waarmee het wegvallen van kerkmuren in de huidige setting van Yerseke beschreven wordt. Goed nieuws zou je zeggen in een wereld waarin de kerk – met of zonder muren – veelal gemarginaliseerd is. Welke lezer maalt er nog om die kerk, of die muren? Maar voor wie zich rekent tot kerkganger is de vraag vooral: wat maakt dat die muren wegvallen? En is het effect blijvend als de Oekraïners de camping op enig moment verlaten? Wordt ons hiermee ook niet een spiegel voorgehouden: waarom zijn er zoveel kerken in onze stad, en hoe belangrijk zijn die verschillen eigenlijk? Om over na te denken.

Wat verbindt de camping in Yerseke met de markt in Zutphen? In mijn gedachten-experiment zie ik de camping in Yerseke als een belangrijk onderdeel van de lokale economie. Iets waaraan velen in die gemeenschap op een of andere wijze bij betrokken zijn. De markt in Zutphen zie ik voor nu even als symbool voor de hanzestad – een identiteit waarmee velen van ons zich verbonden voelen. En in die stad komen vandaag vertegenwoordigers van vele kerken bijeen in een gezamenlijke lunch. Om te praten over wat christenen in deze stad gezamenlijk kunnen doen. En mijn vraag daarbij is: Is er iets dat ons uit balans kan brengen, iets dat voor ons een nieuwe gezamenlijke uitdaging vormt? Wat maakt (?) dat ook de kerkmuren wegvallen – in Zutphen op de markt.

Adriaan Roskam, Vrijdag 20 mei 2022